NORR este un grup literar de lucru, unde citim poezie sau proză, recenzii la cărți, unde ne prezentăm volumele scrise sau în lucru.
La întâlniri domnește o atmosferă prietenească, nu avem președinți, băgători de seamă, șefi. Talentul nu are criterii ierarhice de vârstă, de număr de cărți tipărite, așa că la cenaclul nostru există doar colaborare.
NORR înseamnă Nord, dar este o sintagmă care apare în multe alte limbi europene, în componența diferitelor cuvinte semnificative (Norman, Normandia), iar semnificația este mult mai amplă: noi, cei din Nord, ai noștri, acasă, călăuză, stea călăuzitoare, locul cel bun. Mi-a plăcut și rezonanța în limba română, pentru că norul este o adumbrire trecătoare, volatilă, ca o emoție, ca o nostalgie, ca și poezia. Cu propunerea ca cenaclul nostru literar să poarte acest nume a venit Marian Mărchidanu, eseist și prozator, după titlul volumului meu de poezie, Norr, iar ideea a fost îmbrățișată cu entuziasm: este un nume puternic, ușor magic, la fel ca poezia, și chiar ne reprezintă. NORR este un nucleu creativ de tineri cu care deja am avut întâlniri de neuitat.
Astăzi, trăim pe câteva secole de cultură literară, am trecut prin atâtea curente, prin atâtea stiluri, atâtea tehnici literare, așa că șansa de a fi apreciat azi este găsirea individualității. Putem spune că ești obligat să te cunoști pe tine însuți, să te auzi, să fii capabil să te detașezi de tot ce ai citit, să o iei de la capăt și să scrii cu ce îți spune iraționalul tău. E de scris cât mai mult. Arta stă să știi ce să alegi și să îți formezi acest automatism de a te deschide spre scris fără teamă. Să aibă loc dezvirginarea minții. Ești doar tu și hârtia (sau monitorul de la PC)?
Cât privește stilistica, trăim într-un eclectism literar, ne putem găsi cu ușurință nișa. Ea vine instinctiv. Poezia deschide emoțional spre toate temele și subiectele, spre toate ideile spre toate sentimentele. Spre vocabularul cât mai bogat. Individualitatea este miezul introspecției și ea adună în timp experiențe și idei originale, aparte. A fi original înseamnă a fi generator de idei și creativitate.
Talentul nu se pierde, se amână, ceea ce nu ar fi mare lucru, dacă și numai dacă, scriitorul în devenire nu și-ar uita visul și ar continua să scrie. Este imposibil să nu găsești măcar jumătate de oră să notezi ceea ce te impresionează. O imagine, o replică, un vis, o idee îndrăzneață. Totul este să o faci cu sinceritate, să scrii ce vezi, ce simți, să nu te apuce criza stilistică, nevoia de mai bine, tocmai atunci. Să o faci pur și simplu, în ziua în care te va năpădi nostalgia scrisului, acele notații vor fi sâmburi de poezie, pentru că îți vor aminti emoția și emoția te va duce la text, la poveste, la poezie. Dacă este doar o pasiune trecătoare, nu mai avem ce povesti.